Wat doet een interieurarchitect?

Tot een aantal jaar terug ging ik ervan uit dat iedereen wist wat een interieurarchitect precies doet. Ons beroep bestaat al een hele tijd en heel wat mensen werkten reeds samen met een interieurarchitect. Maar meer en meer hoor ik bepaalde veronderstellingen waardoor ik merk dat velen toch nog een verkeerd idee hebben over de functie van. Dat ze niet goed weten waarbij een interieurarchitect eigenlijk allemaal kan helpen.

Dus daarom, hoog tijd om daar eens duidelijkheid in te scheppen! Maar eerst een vraag :-).

Wat dénk jij dat een interieurarchitect allemaal doet?

Wat zou jij daar nu op antwoorden? De zin die ik het meeste hoor, als het over interieurarchitectuur gaat, is toch wel ‘dat is gordijnen kiezen en kleuradvies geven bij de mensen thuis?’.

En dat is niet juist. Maar ook weer niet helemaal fout.

Laat het me je even uitleggen!

Wat doet een interieurarchitect nu écht?

Als interieurarchitect – vroeger beter bekend als binnenhuisarchitect – teken en realiseer ik complete verbouwingen.

Dat kan een volledig nieuwe keuken, badkamer of wasplaats zijn. Maar dat kan ook evengoed een volledige woning zijn. En dan doen we ‘tabula rasa’. Het volledige huidige interieur gaat eruit en we starten opnieuw. Eerst op plan en in 3D, daarna de echte werken. Het is maatwerk van begin tot einde en alles is mogelijk. Ook de technieken (elektriciteit, verwarming,..) pakken we aan indien nodig. Een échte verbouwing dus. Eén van die soort waar je eigenlijk tegenop ziet maar ZO blij mee bent dat je je achteraf afvraagt waarom je dit niet eerder hebt gedaan 😉.

En wat met de gordijnen en het schilderwerk?

Die voorzien we natuurlijk ook, maar als allerlaatste. De afwerking en decoratie van een woning is maar een heel klein deel van het grote geheel wat een interieurarchitect allemaal doet. Maar daarom zeker niet onbelangrijk. Het is de finishing touch!

Conclusie.

Een interieurarchitect doet dus heel wat meer dan enkel ‘gordijnen kiezen en kleuradvies geven’. We zijn er vooral om jou te helpen bij de grote werken. Om jou, door middel van een goed ontwerp, te tonen wat er allemaal mogelijk is in jouw woning. En om dat ontwerp dan samen met jou te realiseren. Zodat jij opnieuw écht kan genieten van jouw woning – elke dag opnieuw!

Heb je een vraag over interieurarchitectuur? Stuur gewoon een mailtje naar mail@interieurburo-k.be, en dan lees je mijn antwoord misschien wel op deze blog!

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *