Samenwerken met een interieurarchitect: de 5 meest gestelde vragen!

Ook aan het twijfelen of je al dan niet de hulp van een interieurarchitect zou inschakelen? Misschien zit je nog met een aantal vragen in je hoofd die het voor jou lastig maken om hierin een beslissing te nemen?

Bijna wekelijks krijg ik mailtjes met vragen over interieurarchitectuur, of over wat wel of niet mogelijk is als je samenwerkt met een interieurarchitect. En dat is goed! Ik hou van mensen die zich goed laten informeren! Maar wat ik merk, is dat er in die mailtjes heel vaak dezelfde vragen staan. Een beetje anders geformuleerd maar steeds met dezelfde essentie. Het leek me dus wel handig om deze vragen vandaag eens gewoon en plein public te beantwoorden! Want misschien zit jij ook wel op net diezelfde vraag te sabbelen? Daarom in deze blog mijn antwoord op de vijf meest gestelde vragen die ik als interieurarchitect heel vaak krijg.

  • Kan ik enkel een ontwerp laten maken?
  • Hoelang duurt het tegen dat een ontwerp af is?
  • Worden er verschillende voorontwerpen gemaakt?
  • Wat als ik het ontwerp niet mooi vind?
  • Hoeveel keer kan ik het ontwerp laten aanpassen?

Vraag en antwoord, hier gaan we!

1

Kan ik enkel een ontwerp laten maken?

Ja, dat kan zeker! Buro K is één van de interieurarchitecten waarbij het mogelijk is om enkel en alleen een ontwerp te laten maken. Dat kan zowel voor één enkele ruimte (vb. je badkamer, je keuken of  zelfs je wasplaats) als je volledige woning. De uitvoering kan je daarna op eigen tempo zelf coördineren en (laten) uitvoeren.

Zelf instaan voor de uitvoering betekent dat jij alle stielmannen contacteert voor een correcte offerte, samen met hen de technieken bepaalt/afspreekt én de definitieve materiaalkeuzes ook maakt. Denk je dat je te weinig kennis hebt om dit goed te doen, of heb je hier gewoon helemaal geen tijd voor? Dan kan je ervoor kiezen om dit toch ook samen met je interieurarchitect te doen. Maar dat is dus niet verplicht!

Nadat ze een oude woning gekocht hadden (klaar om te strippen) werd er eerst een ontwerp gemaakt. De klant contacteerde nadien zelf alle aannemers.

2

Hoelang duurt het tegen dat een ontwerp af is?

Vanaf het moment dat we starten met de opmeting tot als het ontwerp volledig is afgewerkt, moet je toch een 6 à 10-tal weken rekenen. Afhankelijk van hoe groot jouw project is. Is dat enkel een badkamer? Dan zal dat natuurlijk wat sneller gaan dan als je volledige woning moet worden ontworpen en uitgetekend!

Veel hangt ook af van hoe druk jouw agenda is of wanneer jij je kan vrijmaken om af te spreken. Want ja, een ontwerp maken is ook een aantal keer samenzitten om dat ontwerp te bespreken. Omdat we bij Buro K weten dat niet iedereen overdag kan afspreken, is het daarom ook mogelijk om ’s avonds of op zaterdag af te spreken. Maar hou er wel rekening mee dat je niet de enige bent die het liefst buiten de kantooruren afspreekt. Daardoor kan het ontwerpproces dus iets langer uitlopen dan oorspronkelijk gepland. Heb je wat haast? Dan kan het interessant zijn om toch eens te kijken of je overdag niet wat tijd vrij kunt maken.

3

Worden er verschillende voorontwerpen gemaakt?

Aangezien ik in mijn ontwerpen steeds vertrek vanuit wie jij bent en hoe jij leeft (of zou willen leven), bekijk ik wat in jouw woning de beste opties zijn voor jou. Soms is er maar één optie. En dan toon ik je waarom dit zo is. Soms zijn er meerdere opties. En dan toon ik jou dit ook. Dan bekijken we samen welke jij het mooiste vindt, waar jij je het beste bij voelt. En van daaruit werken we verder. Op naar het ontwerp waar jij van droomt!

4

Wat als ik het ontwerp niet mooi vind?

Dan heb ik mijn werk niet goed gedaan! Zo simpel is dat :-).

Ik ga er natuurlijk vanuit dat je met mij samenwerkt omdat mijn moderne ontwerpstijl jou aanspreekt. Dus je weet ergens wel wat je mag verwachten. Ben je op zoek naar een meer klassiek landelijke of zelfs bourgondische stijl? Dan ben ik voor jou niet de juiste persoon om met samen te werken en dan zal ik jou dat ook van bij het begin laten weten. Of jou zelfs doorsturen naar wie jou wél kan helpen. Zodat ook jij een ontwerp krijgt dat helemaal jouw ding is.

Verder vind ik het mijn taak om naar jou te luisteren. Om te weten te komen wat jij wilt en waar je naar verlangt. Daarom is dat eerste gesprek tijdens de opmeting voor mij zo belangrijk. Zonder dat ik jou leer kennen, kan ik wel iets ontwerpen – maar of dat ook hetgeen is waar jij naar op zoek bent? Veel kans van niet. Dus voor dat eerste gesprek, neem ik wel even mijn tijd. Zodat ik iets kan ontwerpen dat jou écht aanspreekt! Ook in de gesprekken die erna volgen, luister ik graag naar jouw feedback. Zodat jij op het einde van de rit een ontwerp krijgt waar je écht gelukkig van wordt!

5

Hoeveel keer kan ik het ontwerp laten aanpassen?

De eerste keer dat ik deze vraag kreeg, wist ik niet goed wat men bedoelde. Hoezo, hoeveel keer?
Je mag het ontwerp aanpassen tot als jij vindt dat het helemaal goed zit…!

(Dat hoort toch zo, nee?)

Ik ben geen interieurarchitect die jou na één gesprek een ontwerp geeft en zegt, hier alsjeblieft – wat moet er aan veranderen? En je mag drie keer iets aanpassen. Neen. Zo werkt het dus niet bij Buro K.

Ontwerpen is een proces. Het start met jou te leren kennen, te weten hoe jij leeft of wilt leven. En stap voor stap krijgt het ontwerp zijn definitieve vorm, zijn definitieve kleur. Tot uiteindelijk het laatste detail goed zit. Daarom komen we ook een aantal keer samen ‘along the road’. Zodat jij mij feedback kan geven. Zodat jij mij kan zeggen wat je goed vindt en wat niet. Wat je graag zou aanpassen en wat niet. Zodat je op het einde van de rit een ontwerp krijgt waar je 100% tevreden van bent. Het is het resultaat dat telt! Niet het aantal keer dat jij mij ziet.

Meer lezen over de werkwijze van Buro K? Je vindt het hier terug!

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *