Hoeveel kost mijn renovatie?

Geen gemakkelijke vraag. En al zeker niet tijdens een eerste gesprek. Want er zijn zoveel parameters die van tel zijn. Parameters die van jou zullen afhangen, door jou bepaald zullen worden – voor en tijdens het ontwerp- en renovatieproces. Dus daarom is het voor mij heel moeilijk om zo vroeg al een exact bedrag te noemen.

Maar we kunnen wel altijd proberen om een schatting te maken. Dat je toch al enige notie hebt van een realistisch renovatiebedrag. Hier gaan we!

Jij kiest voor maatwerk. Geen kant- en klare showroomkasten.

Even voor de duidelijkheid, de info die volgt is enkel van toepassing voor zij die deze keuze al hebben gemaakt. De keuze voor maatwerk. Toch voor de belangrijkste ruimtes. Dat je in je berging, garage of in de kinderkamers voor een goedkoper alternatief kiest, daar heb ik meer dan alle begrip voor. Zeker in deze (dure) tijden.

Maar jij wilt dus graag samenwerken met een interieurarchitect, en/of kiest voor maatwerk. En je wilt graag weten hoeveel die renovatie jou gaat kosten. Of toch een goede schatting?

Dan moet je rekening houden met de volgende zaken.

Hoe groot is jouw renovatie? Over hoeveel m² hebben we het?

Spreken we over 15m², het dubbele of nog meer? Want dat gaat het uiteindelijke prijskaartje mee gaan bepalen. Hoe groter de te verbouwen ruimte, hoe meer m² vloer er gelegd moet worden maar ook hoe meer m² muren er geschilderd moeten worden. In een grote ruimte ga je ook meer kasten plaatsen dan in een kleine ruimte. Kwestie dat alles wat in verhouding blijft. Ik bedoel maar, hoe groter het aantal m² dat jij wil gaan verbouwen.. hoe meer erbij komt kijken en hoe hoger het budget zal zijn.

Een vuistregel.

Je renovatiebudget bepalen aan de hand van de te renoveren m²? Op internet circuleert hiervoor een vuistregel. Om een eerste idee te krijgen.

Per m² moet je rekenen à €750 à €1500 renovatiebudget.

Laat ik er al direct bijzeggen dat deze regel (in mijn ervaring) niet van toepassing is voor wie een grote renovatie tegemoet gaat. Dan vlieg je toch wel in een andere categorie. Dan is er ook een andere vuistregel van toepassing dan bovenstaande. Maar voor een kleine renovatie kan deze vuistregel zeker dienst doen.

Ga je voor een kleine of een grote renovatie?

Moet de volledige vloer eruit (bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe riolering moet worden gelegd of wanneer je kiest voor vloerverwarming)? Worden muren open gebroken, poutrells geplaatst of ga je je huis ecologisch verwarmen met een warmtepomp? Jij gaat een grote renovatie tegemoet! En dat gaat een grote impact hebben op je budget. Voor jou is er dan ook een andere vuistregel van toepassing dan voor wie slechts een kleine renovatie zal uitvoeren.

Reken voor een grote renovatie op €1500 à €2500/m² als budget.

Ook nieuwe plafonds plaatsen, nieuwe buitenramen voorzien, domotica installeren.. ook dat kan allemaal deel uitmaken van een grote renovatie en hoort dus bij de tweede vuistregel.

Blijft de vloer liggen, blijven de muren voornamelijk in hun oorspronkelijke staat? Dan spreken we dus van een kleine renovatie. Voor jou geldt dan gewoon de eerste vuistregel.

Vuistregels blijven wel altijd vaag. Het zegt iets, maar uiteindelijk ook weer niets. Want wanneer is het laagste bedrag (van de vuistregel) van toepassing, en wanneer het hoogste bedrag? En kan het ook nóg meer zijn?

Laten we even verder kijken welke parameters nog allemaal van toepassing zijn om een schatting te kunnen maken van jouw renovatiebudget.

Welke ruimte ga je renoveren?

Wat ook enorm je renovatiebudget bepaald is de functie van de ruimte die je gaat verbouwen. Verbouw je je slaapkamer? Dan gaat dat een stuk minder kosten dan het verbouwen van je badkamer. Ook al gaat het soms over hetzelfde aantal m². Door de andere functie die de ruimte heeft, zal je budget dus wat hoger of lager komen te liggen.

De duurste ruimtes? De keuken en de badkamer.

Ook kleine ruimtes waar heel veel kasten in moeten komen (maatwerk), zullen per m² duurder uitkomen dan ruimtes waar veel open ruimte is.

Welke materialen ga je kiezen?

Ben je helemaal weg van fineer, of lakwerk? Een mooi ontgonnen natuursteen? Ook dat zal duurder uitvallen dan als je voor de meer praktische alternatieven kiest. Want een laminaat, composiet,.. ze kosten wel degelijk minder dan het echte materiaal.

De schatting.

Er zijn nog heel wat keuzes en beslissingen die jouw budget kunnen doen stijgen of dalen. Allemaal zaken die gedurende het ontwerp- en renovatieproces nog naar boven zullen komen.  Maar de grootste parameters kennen we nu wel al. En om een schatting te maken, moet dat voldoende zijn.

Hoe gaan we nu te werk?

Om een schatting van jouw renovatie te kunnen maken moeten we dus weten welke vuistregel voor onze renovatie van toepassing is én dan bovenstaande factoren mee in rekening brengen. Ik zet het nog even allemaal op een rijtje voor jou.

 • Je kiest voor maatwerk.
 • Doe je een kleine of een grote renovatie?
  • Kleine renovatie? > €750 à €1500/m²
  • Grote renovatie? > €1500 à €2500/m²

En dan.

 • Over welke ruimte(s) gaat het?
 • Welke materialen hebben jouw voorkeur?

Jouw antwoorden op de laatste twee vragen zorgen ervoor dat je weet of je het laagste bedrag van de bijhorende vuistregels best neem, of eerder het hoogste bedrag (of iets ertussen).

Enkele praktische voorbeelden.

 • Ga je je slaapkamer aanpakken zonder de vloer uit te breken, en ga je voor een combinatie van dure met minder dure materialen? Dan zal alles redelijk meevallen en kan je rekenen op een budget dat rond de €750/m² ligt.
 • Ga je je keuken aanpakken, zonder je vloer uit te breken, en kies je voor materialen die gemakkelijk in onderhoud zijn? Dan ga je toch al naar de €1500/m².
 • Ga je je keuken aanpakken én ook de vloer moet er helemaal uit want je wilt graag vloerverwarming? Reken op een €2000/m². Als je geen al te dure materialen kiest.
 • Ga je je badkamer heel grondig aanpakken, en kies je voor luxe materialen? Weet dat je budget gelijk óf hoger zal liggen dan die €2500/m².

De realiteit.

Omdat een schatting ook maar een schatting is – en blijft, vraag je aan je interieurarchitect achteraf best wel altijd een gedetailleerd budgetoverzicht (geen raming!). Dat kan nadat een ontwerp volledig is afgewerkt en je ervoor kiest om samen met je interieurarchitect je renovatie te gaan realiseren. Want dan wordt het echt. Dan zie je hoeveel alles exact kan kosten. Ik zeg bewust ‘kan’. Want het eerste budgetoverzicht is geen definitief document. Het is een werkdocument. Je gaat daarna aan de slag om dat budget zodanig bij te passen zodat het helemaal goed zit voor jou.

Soms zal het opgegeven budget al direct rond de oorspronkelijke schatting liggen. Soms zal dit een stuk hoger liggen. En soms lager. Doorheen het proces maak je ook keuzes die jouw oorspronkelijke schatting gaan beïnvloeden. Aan jou om dan definitieve keuzes te gaan maken. Aan jou om te bepalen hoeveel jij wil gaan spenderen aan jouw renovatie. Zo bepaal jij je uiteindelijke renovatiebudget.

Neem je je renovatie zelf in handen? Doe jezelf een plezier en maak dan een budgetoverzicht op voor jezelf! Dan weet je zeker waar je staat en waar je aan begint. Een schatting is een goed begin. Een budgetoverzicht is de volgende (essentiële) stap.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *