Het verschil tussen een architect en interieurarchitect.

Je wilt een (grote) verbouwing doen, of misschien wel een nieuwbouwwoning zetten. Maar wie moet je nu eigenlijk contacteren om van start te kunnen gaan?

De keuze maken tussen een architect of een interieurarchitect is niet altijd even simpel.

Want hoewel beiden het woord ‘architect’ in hun titel hebben staan, is er wel degelijk een groot verschil tussen een architect en een interieurarchitect. Je zal niet voor elk project bij gelijk wie terecht kunnen.

Maar wat is dan het verschil tussen beiden? Wie contacteer je wanneer?

De spelregels

Wil je een compleet nieuwe woning laten zetten, of wil je je bestaande woning uitbreiden? Dan ben je verplicht om samen te werken met een architect.

Omdat een (deel van een) huis bouwen nogal ingewikkelde materie is en jij er (meestal) niks van kent, verplicht de overheid iedereen om hiervoor samen te werken met iemand die er wél wat van kent. Om achteraf geen problemen te hebben; water die langs alle kanten binnenkomt bijvoorbeeld. Dat wil je vermijden.

Hoe controleert de overheid dat jij met een architect samen werkt? Heel simpel. Er moet voor dergelijke werkzaamheden altijd een bouwaanvraag ingediend (en goedgekeurd) worden. Anders kan en mag je niet starten met (ver)bouwen. En die bouwaanvraag, die kan alléén maar ingediend worden door een architect. Door niemand anders. Zo is de overheid 100% zeker dat jij je door de juiste persoon laat bijstaan.

Een architect contacteer je dus in eerste instantie omdat het moet. Al pluk je zeker wel de vruchten van zo een samenwerking! Ze staan je graag bij met tips en vele ideeën om jouw project nog beter te maken dan je oorspronkelijk had durven dromen.

Samenwerkingen

Wat tegenwoordig wel meer en meer gebeurt bij dergelijke grote projecten is dat er een samenwerking aangegaan wordt tussen een architect en een interieurarchitect. Hierbij neemt de architect het ontwerp van de buitenkant van de woning voor zijn rekening (en de opmaak van de bouwvergunning,..), terwijl de interieurarchitect zich volledig richt op het interieur.

Deze samenwerking is geen verplichting maar draait om de toevoegde waarde die het jou, als bewoner van het huis, kan bieden.

Interieurarchitecten denken vaak anders dan architecten en komen daardoor ook tot andere oplossingen voor de inrichting van je interieur. Oplossingen die meer zullen aanleunen bij wie jij bent als persoon en hoe jij leeft in het dagdagelijkse leven. En een interieur dat meer ‘jij’ uitstraalt, daar voel je je nog zo goed in! Aanzie het als elk zijn specialisatie, om zo tot het beste resultaat te komen.

Vaak hebben architecten al een interieurarchitect binnen hun team zitten, of werken ze samen met een vaste partner hiervoor. Dan hoef je niet zelf op zoek naar een interieurarchitect. Maar ligt die persoon jou niet? Of had je al iemand in gedachten waar je graag met wou samenwerken? Dan kan je altijd aangeven dat je graag zelf een interieurarchitect kiest. Het is jouw huis, jij beslist – altijd!

Omgekeerd

Maar het kan ook allemaal omgekeerd. Het kan heel goed zijn dat jouw verhaal niet start bij een architect, maar bij een interieurarchitect.

Bijvoorbeeld omdat jij jouw volledige benedenverdieping wilt renoveren inclusief kleine uitbouw aan de woning. De nadruk van jouw renovatie ligt dan op het interieur, alhoewel je ook een architect zal nodig hebben voor de uitbouw uit te tekenen en de bouwvergunning in orde te krijgen. 

Dan zal jouw interieurarchitect de volledige woning ontwerpen en uittekenen zoals jullie samen hebben besproken, en zal deze daarna de nodige besprekingen doen met de architect zodat deze kan inspringen in het project en de nodige tekeningen, vergunningen en opvolgingen kan voorzien. Ook hier geldt dat je de keuze hebt om oftewel samen te werken met de architect die jouw interieurarchitect voorstelt, oftewel dat je zelf op zoek gaat naar een architect voor jouw project.

Deze woning met uitbouw werd volledig getekend door Buro K maar werd in samenwerking met een architect uitgevoerd. (oplevering april 2024)

Renoveren zonder architect, maar mét interieurarchitect

Maar wat even vaak voorkomt is dat mensen het interieur van hun bestaande woning willen vernieuwen zonder dat er een extra volume moet worden bijgebouwd. Bij dergelijke renovaties komt een architect zelden aan te pas en werkt men enkel samen met een interieurarchitect.

Dan begint de interieurarchitect meestal met het analyseren van de huidige indeling van jouw woning. Wordt de ruimte optimaal benut? Zijn de verschillende ruimtes logisch ingedeeld en functioneel? Als de basisstructuur in orde is, wordt elke ruimte grondig aangepakt. Het is als een leeg canvas, een ‘tabula rasa’. Je wordt getrakteerd op een compleet nieuw interieur dat volledig geïntegreerd is én ook volledig is afgestemd op jouw smaak en persoonlijkheid.

Komt de interieurarchitect tijdens het ontwerp tot de conclusie dat er toch best een muur wordt open gebroken? En ook jij vindt dat het beste idee? Geen probleem. De interieurarchitect heeft altijd een architect op speed dial staan om bij deze ingreep even te helpen. Jij hoeft hiervoor geen extra actie te ondernemen. Maar meestal is er meer mogelijk in een bestaande ruimte dan men zou denken, zonder enig breekwerk te moeten uitvoeren. Laat dat zeker ook eerst onderzoeken!

Conclusie

Doe je een (grote) verbouwing, zet je een nieuwbouwwoning of wil je het interieur van je bestaande woning vernieuwen? Of je nu het best eerst een architect of een interieurarchitect contacteert, zal dus voornamelijk afhangen van het soort verbouwing dat jij wil gaan realiseren. En, in hoeverre jij het belangrijk vindt dat je huis helemaal aansluit bij wie jij bent – niet alleen vanbuiten, maar ook vanbinnen. Je ziet dat er heel wat mogelijkheden zijn om tot jouw ultieme droomwoning te komen. Maar de ultieme tip? Kies vooral wat (en wie) bij jou past en waar jij je het beste bij voelt. Want dat blijft nog altijd het aller- belangrijkste.

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *