Waar moet je rekening mee houden als je een huis koopt?

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat op zoek naar een nieuwe woning. Dat brengt natuurlijk de nodige spanning met zich mee! Maar hoe zet je nu die eerste stap? Meestal heb je al een idee van wat je zoekt: een vrijstaand huis, een rijtjeshuis of een appartement met een bepaald aantal slaapkamers. Misschien weet je zelfs al in welke stad of gemeente je wilt wonen. Maar is dat genoeg om je zoektocht te starten? Is het simpelweg een kwestie van bladeren door vastgoedsites, of zijn er betere strategieën die je kan volgen? En waar moet je allemaal op letten als je een woning gaat kopen?

HOEVEEL BUDGET VOOR DE AANKOOP VAN JE WONING?

Vooraleer je start met de zoektocht naar een nieuwe woning, is het handig om te weten welk budget je voor handen hebt. Hoeveel eigen inbreng heb je? En hoeveel kan de bank jou ongeveer lenen?

  • Je eigen inbreng zal je nodig hebben om het voorschot van je nieuwe aankoop te betalen. Dit is meestal 5% van de totale waarde van je nieuwe woning en moet betaald worden wanneer de compromis wordt getekend ( =vrij snel nadat je bod werd goedgekeurd). Ook zal je jouw eigen inbreng nodig hebben om de notariskosten, registratiekosten, etc,.. te kunnen betalen. Deze kosten moet je betalen als je de akte gaat gaan tekenen wat maximum 4 maanden na het tekenen van de compromis zal gebeuren. Je bank kan op voorhand berekenen hoeveel de totaalsom van deze kosten ongeveer zal zijn zodat je hiermee rekening kan houden. In enkele zeldzame gevallen kan je deze kosten mee in je lening opnemen, maar de dag van vandaag gebeurt dit niet meer zo vaak.

  • Naast je eigen inbreng zal je hoogstwaarschijnlijk ook een lening aangaan bij de bank om de aankoop van je woning te kunnen financiëren. Opgelet, bij veel banken kan je niet de volledige aankoopsom van je woning als lening krijgen – ook hier zal een bepaalde eigen inbreng nodig zijn. Hoeveel precies, dat hangt af van bank tot bank en jouw persoonlijke situatie. Ga langs bij een aantal banken zodat je weet wat er allemaal mogelijk is voor jou. Krijg een idee van wat het maximum bedrag is dat je kan (en wil) lenen zodat je weet welk budget je voor handen hebt voor de aankoop van je nieuwe woning en in welke prijsklasse je jouw nieuwe woning dus moet gaan zoeken.

HOEVEEL BUDGET OM TE RENOVEREN?

Met wat geluk vind je een woning waar je helemaal geen werkzaamheden meer moet aan uitvoeren. Maar het merendeel van de woningen die momenteel te koop staan, daar is wel nog (redelijk) wat werk aan. Soms matcht de woonsmaak van de huidige bewoner helemaal niet met hoe jij graag zou wonen. Of het is een woning uit de jaren stilletjes die echt een grondige renovatie vraagt om te voldoen aan onze huidige normen en verwachtingen. Of je wilt een stuk bijbouwen, omdat de woning te klein is voor jou en je gezin.

En dan stel je jezelf terecht de vraag, hoeveel gaan die renovatiewerken mij kosten? Heb ik daar nog voldoende budget voor? Om dit te weten te komen zal je per woning moeten bekijken wat de aankoopsom van de woning is + wat de totale kostprijs van de renovatiewerken zal zijn. Deze twee bedragen samen mogen niet meer zijn dan het volledige budget dat je via eigen inbreng + je lening ter beschikking hebt.

De aankoopsom van de woning, die is meestal gekend. Maar hoeveel de renovatiekosten exact zullen bedragen, dat is iets moeilijker om te weten te komen en is ook afhankelijk van verschillende factoren. Het handigst is om iemand die wat van renoveren kent mee te nemen naar de woning die jij graag zou willen kopen. Ben je niet in de mogelijkheid om zo iemand mee te nemen, informeer je dan goed via het internet. Maak een lijstje van alle werken waarvan je denkt dat ze uitgevoerd moeten worden, en zoek hiervan de gemiddelde prijzen op. Via de makelaar kan je een grondplan van de woning verkrijgen zodat je een goed zicht hebt over hoeveel m² het telkens zal gaan. Heb je een huis op het oog waar een grondige renovatie van toepassing zal zijn, verschiet dan niet dan je renovatiebudget heel rap boven de €100.000 zal lopen.

Om je op weg te helpen kan je hieronder alvast enkele grote renovatiekosten terugvinden:

technieken

Als je naar een woning gaat kijken, informeer zeker naar de staat van de technieken – daarmee bedoelen we sanitair, verwarming, elektriciteit en ventilatie. Is de woning al +30 jaar oud en zijn de technieken nog nooit vervangen/vernieuwd? Dan weet je nu al dat je dit best mee opneemt in je kostenraming.

OPGELET: Heel veel leidingen liggen onder de vloer. Moeten deze vervangen worden, dan moet de vloer eruit én opnieuw gelegd worden. Handig als je de vloer sowieso al wou vervangen, maar minder prettig indien dit niet je bedoeling was.

isolatie

Moeten alle technieken vervangen worden en wordt de vloer dus ook vernieuwd? Dan voorzie je best ook een nieuwe degelijke vloeropbouw met een goede isolatie. Dit komt je EPC-peil alleen maar ten goede! Denk ook aan de gevel en aan het dak, hoe goed is daar alles geïsoleerd?

ramen en deuren

Enkelvoudig glas kan de dag van vandaag echt niet meer. Maar vraag de makelaar niet enkel naar het soort glas van de ramen, kijk ook hoe het gesteld is met de raamprofielen. Want enkel het glas vervangen terwijl je raamprofielen één grote koudebrug zijn – dat is dweilen met de kraan open.

interieur

Je staat er niet altijd direct bij stil maar als je het bestaande interieur gaat uitbreken – dan moet dit er ook terug in komen. Je hebt een badkamer nodig, een keuken, nieuwe verlichting en nog heel wat andere zaken. Som alles eens op zodat je ook hiervan enkele richtprijzen kan opzoeken. Zo krijg je een realistisch beeld van de nodige renovatiekost.

VOCHT EN ANDERE KLEINE GEBREKEN

Kleine gebreken kunnen grote gevolgen hebben dus let ook hier goed op als je een woning gaat bezoeken. Zowel woningen die geafficheerd staan als instapklaar, als ook woningen waar nog renovatiewerken aan moeten gebeuren kunnen kleine gebreken vertonen. Zie je sporen van schimmel, of blazen op de muur? Dan heb je met vocht te maken! Dit is iets wat snel aangepakt moet worden zodat de schade zich niet verder verspreidt. Is de oorzaak gekend of moet je hier als nieuwe eigenaar nog zelf naar op zoek gaan? Vraag goed door. Maar let ook op de afwerking van de woning. Is hier een doe-het-zelver aan de slag geweest met weinig kennis van zaken? Dan weet je nu al dat je iets meer budget zal nodig hebben dan normaal om je woning helemaal in orde te krijgen.

EEN AANBOUW PLAATSEN

Wil je de woning graag verder uitbreiden met een aanbouw? Doe jezelf een plezier en vraag eerst bij de gemeente, waar je de woning aankoopt, of dit wel mag op dit perceel. Het is een kleine moeite die je veel gepieker en problemen kan besparen. Als je bod snel op tafel moet liggen en je niet meer op tijd bij de dienst stedenbouw kan geraken, zet de vergunning dan als voorwaarde in je opschortende voorwaarden. Maar check dit dus zeker altijd en vertrouw niet zomaar het woord van de verkoper of makelaar.

Denk ook aan het kostenplaatje dat bij een aanbouw komt kijken, afhankelijk van de grootte ben je snel €50 000 kwijt voor die extra ruimte toe te voegen aan woning. Het is altijd interessant om een interieurarchitect eens te laten bekijken of er geen andere oplossingen mogelijk zijn die ook voldoen aan je droom, maar een minder hoge kostprijs met zich zullen meebrengen.

STEL PRIORITEITEN

Hoewel het verleidelijk is om alles in één keer te willen renoveren, is het belangrijk om realistisch te blijven over wat voor jou financieel haalbaar is. Stel jezelf daarom de vraag welke renovaties nu echt noodzakelijk zijn en welke je eventueel kunt uitstellen. De tuin, de aanbouw, die praktische wasplaats waar je van droomt, de haard… dit zijn projecten die wellicht nog even kunnen wachten. En al zeker als ze (financieel gezien) bepalend zijn om je droomhuis nu wel of niet te kunnen kopen.

VOORZIE EEN KLEINE BUFFER

Reken je verbouwbudget niet te strak als je gaat verbouwen, want vaak kom je dingen tegen waar je op voorhand niet aan hebt gedacht. Als je een kleine buffer voor noodgevallen hebt voorzien, dan zal je dat héél wat stress besparen. Heb je jouw voorziene buffer niet nodig? Dan kun je kijken wat nog op jouw verlanglijstje stond (maar geen prioriteit was) en dit als nog meenemen in je renovatie.

WANNEER STARTEN MET DE RENOVATIE VAN JE NIEUWE WONING?

Het starten van renovatiewerken moet altijd wachten tot het moment waarop de woning officieel jouw eigendom is, dat wil zeggen wanneer je de akte hebt ondertekend en de sleutels hebt ontvangen. Om ervoor te zorgen dat jouw renovatie zo snel mogelijk kan beginnen nadat de akte is ondertekend, is het slim om de voorbereidingen voor deze renovatiewerken al volledig afgerond te hebben tegen de tijd dat je bij de notaris wordt verwacht. Als je bijvoorbeeld een nieuw grondplan nodig hebt vanwege een herindeling van de woning, of als je van plan bent de keuken te vervangen door een op maat gemaakte keuken, is het verstandig om hier al mee bezig te zijn zodra de compromis is getekend. Hoe sneller je kan starten met de renovatiewerken, hoe sneller je kan verhuizen naar jouw nieuwe woning!

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *